Din professionelle overfladebehandler

Cleaning machine washing the floor in a shopping mall

Har vinteren været hård ved dine fliser? Få en algebehandling i foråret

Vinterens kolde og våde vejr kan være rigtig hård ved dine fliser. Det danske vintervejr er sjældent til at tage fejl af – regn, regn og mere regn. Heldigvis er der ikke længe til foråret titter frem, og solen igen viser sit smukke ansigt. Vi skal frem med havemøblerne og ud at nyde solen på terrassen. Følgerne af efteråret og vinteren kan dog hurtig ødelægge oplevelsen. Fliserne ser slidte og triste ud, og det er træls for både øjet og ødelæggende for selve fliserne. Algerne ligger et grimt og skadeligt lag på dine fliser, som kan være ganske svært at få bugt med, hvis ikke du gør noget nu. Algerne har haft gode leveforhold vinteren over, så få en algebehandling af fliserne inden vi når de lyse, varme og forhåbentligt mere tørre dage, og giv algerne dårligere vilkår for at bryde frem igen.

Hvad er alger egentlig?

Alger er nogle helt mikroskopiske planter, som findes alle steder i naturen, hvor fugt og skygge er at finde. Der findes tusindvis af forskellige former for alger. Langt de fleste alger viser sig som grønne, men der findes også både røde, gule og blålige af slagsen. Algerne vokser bedst i skyggefulde områder, hvor fugt og regn giver planten energi til at vokse og sprede sig. Algerne spreder sig lynhurtigt, hvilket er en af årsagerne til, det er så vigtigt at få dem stoppet i tide.

Når sommeren melder sig, sættes algerne i dvale ved at sollyset udtørrer dem. Dette betyder dog ikke, de går væk – tværtimod. Så snart fugten vender tilbage, vil algerne fortsætte med at vokse, og være til skade for flisebelægningen. Algerne på fliserne kommer ikke altid til syne med det samme, og nogle steder vil de derfor være langt mere synlige end andre. Det er dog vigtigt altid at fjerne algerne på hele området, også der hvor du ikke kan se dem.

Få en algebehandling i rette tid – inden flisepest og mos tager over

Et algeangreb på dine fliser giver ikke væsentlige skader lige med det samme, og netop derfor vælger mange ofte at vente med algebehandlingen til de har spredt sig så meget, at skaden har skabt massive ødelæggelser. Selvom algerne endnu ikke er nået så langt, kan de alligevel forkorte levetiden på dine fliser i længden, og skabe store kosmetiske skader. Når algerne har sat sig, har vandet nemlig svært ved at løbe fra. Venter du for længe, sker det ofte at mos og flisepest tager over. I disse tilfælde, bliver projektet endnu større, end blot en algebehandling af fliser. Flisepest især, er en tung og besværlig proces at fjerne. Tag derfor kampen op i god tid, så du undgår at fliserne bliver beskadiget mere end højest nødvendigt. Med en algebehandling i foråret bekæmper du algerne fra den kolde og mørke tid. Algebehandlingen vil tilmed også holde i længere tid, da fliserne nu ikke bliver udsat for fugt i samme grad som hen over vinteren. Det handler i bund og grund om at tage algerne i opløbet, så de ikke når at brede sig vidt omkring. Selvom dine fliser ikke er hårdt angrebet nu hvor foråret melder sig, vil det alligevel være en god ide at overveje en behandling til at fjerne algerne, så du imødekommer spredning og udvikling hen over sommeren og efteråret.

Fjern selv alger på fliser

Der er flere muligheder, når det kommer til fjernelse af alger. Hvilken du bør vælge, afhænger af hvor meget tid, besvær og knofedt du er villig til at ligge i arbejdet. Det er muligt selv at fjerne alger på fliser, men det kræver et stort stykke arbejde, som kan være både krævende og besværligt. Er du alligevel klar på selv at gå i kast med projektet, er der forskellige måder, hvorpå dette kan gøres.

Der findes mange forskellige algefjernere på markedet, som effektivt kan hjælpe dig i kampen mod algerne. Når du bruger algefjerner, skal fliserne være våde, og fjerneren skal sidde på i 20-30 minutter, inden du afvasker og skrubber fliserne med en gulvskrubbe. Alt afhængig af størrelsen på det areal, du vil benytte algefjerneren på, er det en fordel at dele området op, og tage dem én ad gangen, for at overskueliggøre arbejdet og sikre du får gjort det korrekt.  

Du kan også benytte dig af højtryksrens til at fjerne alger på fliser. Den hårde stråle kan spule algerne af fliserne, og er en effektiv og tidsbesparende gør-det-selv løsning. Det kræver dog at du har et specielt hoved til højtryksrenseren, for ikke at beskadige fliserne, og gøre dem endnu mere modtagelige overfor alger, frostskader og sprækker. Ved denne løsning er det vigtigt ikke at holde højtryksrenseren for tæt på fliserne, da du ellers risikere at spule fugesandet ud, og stå med et kæmpe stykke arbejde efterfølgende.

En sidste løsning flere benytter sig af, er godt gammeldags knofedt. Du kan fjerne alger på fliserne med kost og sand, ved at slibe algerne af, når du fejer sandet hen over fliserne. Dette kræver en ordentlig omgang tålmodighed, og kan være ganske hårdt at udføre.

Derfor kan det være en fordel med professionel hjælp

Selvom du selv kan fjerne alger på dine fliser, vil du altid få det bedste og mest holdbare resultat med professionel hjælp. Alt afhængig af hvor ramte dine fliser er, kræver mange overflader algebehandling i flere trin, med både afrensning, selve behandlingen og efterfølgende imprægnering, som skal sørge for at algerne ikke kommer igen. Det er rigtig mange faktorer, som skal tages hensyn til ved en algebehandling af fliser. Det er ikke alle fliser, som tåler alle behandlinger, der skal være bestemte vejrforhold, overholdes tørretid og virkningstid, og så er det generelt et fysisk krævende stykke arbejde.

Hos Undo tilbyder vi professionel algebehandling fra start til slut. Vi tager højde for det enkelte område, og sikrer at dine fliser bliver algefrie, når vi går derfra. Er du interesseret i en algebehandling af dine fliser, kan du læse mere om vores professionelle algebehandling lige her.

Se andre nyheder